Příměstský tábor na lyžích aneb jarní prázdniny v Hlubočkách

15.02.2015 16:17

Příměstký tábor na lyžích aneb jarní prázdniny v Hlubočkách

 

V pondělí dne 9. února začalo v rodinném centru Heřmánek v Holici shromažďování dětí, jejichž rodiče se rozhodli, že nám svěří svoji ratolest.

Už od brzkých ranních hodin se začaly hromadit děti, lyže i helmy. A to vše proto, abychom to mohli posléze vše nabalit do autobusu a vydat se s 25 dětmi na svah do nedalekých Hluboček. Lyže, lyžáky, helmy, děti, svačiny, horký čaj i instruktoři byli naloženi a mohlo se vyrazit.

První den probíhalo rozdělení do družstev podle pokročilosti. Následně se ukázalo, že polovina dětí nikdy nelyžovala, a tak následovala výuka: ,,Jak si nasadit lyže?,, ,,Jak dát lyže do pluhu?,, ,,Jak zabrzdit?,, a ,,Jak se na těch lyžích vlastně zatáčí?,,. Ze začátku byly vidět u dětiček i nějaké slzičky, avšak po dvou dnech už lyžovala převážná část dětí.

Děti si lyžování užívaly a stejně tak si užívaly i výborné svačiny s horkým čajem, které nám s sebou na každý den připravoval personál restaurace Na Statku. Po svačině už se děti nemohly dočkat dalšího lyžování, kde vypilovávaly techniku a více a více se učily pohybům správného lyžaře. Po dopoledni stráveném na zasněžených svazích následoval odjezd do Olomouce, kde na nás čekal vydatný a chutný oběd, který jsme všichni s chutí snědli. Odpolední program byl realizován v prostorách rodinného centra Heřmánek, kde měly děti nachystáno spoustu vyžití, mohly shlédnout různé filmy, zatancovat si, zahrát si společenské hry a spousty dalších aktivit. Každým dnem se děti zlepšovaly a zlepšovaly a tak mohl přijít na řadu cviční slalom jako generálka před pátečními závody. Čtvrtý den už lyžovali úplně všichni a všichni také zvládli bez pádu projet cvičným slalomem.

Poslední den našeho lyžařského tábora se nesl v duchu závodů. Dopoledne se děti pořádně rozjezdily a všichni bez výjmky zvládly vyjet i sjet ten nejvyšší svah, který je v Hlubočkách k dispozici. Po svačině už přišly na řadu tolik očekávané závody a všechny děti projely úspěšně bez pádu do cíle. Za účast na závodu a na lyžarském kurzu byly pro děti připraveny odměny, diplomy a medaile.

Závěrem můžeme jen říct, že se příměstský tábor velmi vydařil a už se nemůžeme dočkat dalších příměstských táborů, které plánujeme na léto.


Mgr. Jana Kunovská